Cum să faci față anxietății

O inimă anxioasă rareori se poate odihni. Poate cunoști sentimentul. Un nod în stomac. O încordare a umerilor. O întrebare care te ține treaz noaptea – și oricât încerci să te gândești la altceva, nu poți. 

Pentru unii, ar putea avea legătură cu finanțele. Pentru alții ar putea fi vorba de o relație.Sau poate notele sau un examen. Sau un proiect la muncă. O conversație pa care trebuie să o porți. Nu există nici o limită pentru lucrurile pentru care ne putem îngrijora. Și nici o limită pentru cât de mult ne vom îngrijora din cauza lor.

Spinările noastre nu au fost niciodată menite să poarte aceste poveri. Stresul și anxietatea își vor pune până la urmă amprenta asupra sănătății noastre. Asupra odihnii noastre. Asupra liniștii minții noastre. Inimile noastre nu au fost făcute pentru anxietate – ci pentru pace.

Cum putem să trecem de la un stil de viață de îngrijorare la unul de libertate și pace?

Isus a promis ucenicilor Săi o viață din abundență: “Eu am venit ca ele să aibă viaţă şi s-o aibă din abundenţă” (Ioan 10:10). Dar cum putem experimenta o viață din abundență când ne paralizează îngrijorarea? În Biblie Dumnezeu ne dă sfaturi directe despre cum să tratăm problema anxietății.

În ce domenii te trezești că te îngrijorezi cel mai mult? În ce fel te afectează aceste griji?
Ce faci de obicei pentru a gestiona anxietatea?

Luca 12:22-28: Apoi le-a zis ucenicilor Săi:

„De aceea vă spun: nu vă îngrijoraţi de viaţa voastră, gândindu-vă ce veţi mânca, nici de trupul vostru, gândindu-vă cu ce vă veţi îmbrăca! Căci viaţa este mai mult decât mâncarea, şi trupul mai mult decât îmbrăcămintea. Uitaţi-vă cu atenţie la corbi: ei nici nu seamănă, nici nu seceră şi nu au nici cămară, nici hambar.

Şi totuşi Dumnezeu îi hrăneşte. Cu cât mai valoroşi sunteţi voi decât păsările! Şi apoi cine dintre voi, îngrijorându-se, poate să adauge măcar un cot la firul vieţii lui?! Deci dacă nu puteţi face nici cel mai mic lucru, de ce vă mai îngrijoraţi de celelalte?! Uitaţi-vă cu atenţie cum cresc crinii: ei nici nu trudesc din greu, nici nu torc.

Şi totuşi vă spun că nici chiar Solomon, în toată gloria lui, nu s-a îmbrăcat ca unul dintre ei! Iar dacă Dumnezeu îmbracă astfel iarba de pe câmp, care astăzi este, dar mâine va fi aruncată în cuptor, cu cât mai mult vă va îmbrăca El pe voi, puţin credincioşilor?!

Isus ne spune să nu ne îngrijorăm (v. 22). El își fundamentează această poruncă în dragostea incredibilă a lui Dumnezeu și în grija Lui pentru noi. Dumnezeu este gata să ne ofere orice soluție și să ne împlinească orice nevoie am avea. Isus își continuă predica despre îngrijorare și cuvintele Lui sunt la fel de relevante astăzi cum au fost atunci când le-a spus cu două mii de ani în urmă.

Luca 12:29-31: Nu căutaţi ce să mâncaţi şi ce să beţi, nici nu fiţi îngrijoraţi, căci toate aceste lucruri neamurile lumii le caută! Tatăl vostru ştie că aveţi nevoie de ele. Căutaţi în schimb Împărăţia Lui şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra. Nu te teme, turmă mică, pentru că Tatălui vostru Îi face plăcere să vă dea Împărăţia!

Bazat pe lucrurile pe care le spune Isus, cum ai defini ‘îngrijorarea’?

Care este problema de inimă care duce la îngrijorare? Cum poate fi ea adresată?

Ce înseamnă să ‘căutăm Împărăția Lui’? Cum crezi că ar trebui să trăim noi ca să facem asta?

Isus ne învață să predăm exact ceea ce ne este frică să pierdem. Este contra intuitiv! Așa cum a spus cineva:

„Nu te poți îngrijora atunci când nu ai pentru ce să te îngrijorezi!”

De asemenea, ne eliberează să ne concentrăm pe lucruri despre care nu ne putem îngrijora: lucruri care nu se termină, care nu pot fi furate, care nu pot fi distruse. Când credem că Tatăl ne-a dat Împărăția, toate celelalte par neimportante. Rezultatul este pacea lui Dumnezeu în locul îngrijorării omenești.

Care sunt câteva lucruri după care inima ta “aleargă”?

Care ar fi un lucru pe care ai nevoie să-l dai pentru a demonstra încredere, refocalizare a inimii și care să te ajute să vezi purtarea de grijă a lui Dumnezeu? Notează pasul de acțiune concret pe care trebuie să-l faci pentru a-l da. Împărtășește cu un prieten de încredere sau un mentor acest domeniu de luptă pentru tine, și cere-i să se roage pentru tine.


Lasă un răspuns